گنجینه - سری اول
گنجینه _ کاریز؛ تداوم حیات
«کاریز؛ تداوم حیات» به کارگردانی مستندساز فقید محمدرضا مقدسیان، از مجموعه «آب و آبیاری سنتی در ایران» که در سالهای ۶۱ تا ۶۳ تولید شده، این هفته برای پخش در نظر گرفته شده است.
این فیلم با پژوهش در کاریز یا قنات در مناطق کویری ایران و با به تصویر کشیدن منطقه خور و بیابانک از آن، به گوشه ای از معماری اصیل ایرانی اشاره دارد. مقابله و در عین حال سازش با طبیعت موجود در میان مردم کویر و ایجاد حیات و زندگی با وجود سختی و مرارتهایی که طبیعت پیرامونشان برای ساخت «آبادی» به وجود آورده است، در این فیلم در میان مردم آبادی به خوبی دیده می شود.
عوامل مختلفی که می تواند ساخت درونی و بیرونی یک جامعه را به یکدیگر مرتبط کند، در این فیلم در قالب حفر و ساخت قنات، از تصویر کردن «مادرچاه» و مردان و پسران کم سن و سالی که در لایروبی قنات با بزرگان و افراد با تجربه در کار قنات همراه میشوند، تا قرارگیری زندگی روزمره مردم در ارتباطی عمیق با کاریزهای گوناگون موجود در سطح آبادی و شبکه های صوری ایجاد شده پیرامون آن، به طور کلی در قالب عنصر «آب»، به نمایش گذاشته می شود و مخاطب را با سیستمی پیچیده در ساخت های اجتماعی در رابطه با ابداعی در معماری ایرانی آشنا می سازد.
کاریز همان گونه که در این فیلم نیز نمایش داده می شود، علاوه بر رابطه ای عمیق با اشکال ظاهری و معماری خانه ها و کوچه های آبادی، با اعتقادات و باورها، فرهنگ، روابط اجتماعی، جنسیت و... نیز ارتباطی ناگسستنی دارد.
محمدرضا مقدسیان از مستند سازان پیشکسوت ایران متولد سال ۱۳۲۶ در تهران است. وی طی سه دهه اخیر، بیش از ۳۵ مجموعه تلویزیونی و فیلمهای مستند کوتاه و بلند را کارگردانی و تهیه کرده است. او بعد از یک دوره تحمل بیماری جمعه اول خردادماه ۱۳۹۴ درگذشت
ارسال دیدگاه
ارسال
جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید
دیدگاه ها